Tandenstokers versus rubberen ragers: patiënten adviseren over interdentale reiniging
Interdentaal reinigen is een van de meest effectieve behandelingen voor het verwijderen van plaque en het voorkomen van parodontitis. Er zijn veel hulpmiddelen die patiënten kunnen gebruiken om te helpen bij interdentaal reinigen, met floss en interdentale borstels als een van de meest voorkomende.
Tandheelkundige tandenstokers en rubberen ragers: een overzicht
Tandenstokers behoren tot de oudste mondverzorgingshulpmiddelen in de geschiedenis. Wetenschappers ontdekten dat ze bijna 2 miljoen jaar geleden al door mensen werden gebruikt . Houten tandenstokers zijn gedurende een groot deel van de geschiedenis een veel voorkomend hulpmiddel geweest voor interdentale reiniging en ze blijven wijdverspreid in hun gebruik vandaag.
Tandheelkundige tandenstokers moeten niet worden verward met de standaard houten tandenstokers van vandaag, ook al zijn ze volop vergelijkbaar. Houten tandenstokers zijn rond en vaak puntig aan beide uiteinden, en ze hebben een verscheidenheid aan toepassingen buiten de mondverzorging. Tandheelkundige tandenstokers, zoals beschreven door Sälzer et al. (2020), "hebben een trapeziumvormig profiel en zijn licht gebogen over hun lengte. Ze zijn vervaardigd uit lange vezels, onbreekbaar hout en zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Hun toepassing is vergelijkbaar met interdentale borstels."
Rubberen ragers zijn een relatief nieuw interdentaal reinigingshulpmiddel. Ze zijn relatief klein en flexibel met kleine borstelharen of uitsteeksels aan de punt om de verwijdering van tandplak en voedselresten te maximaliseren. Ze zijn ontworpen voor zachtheid en gebruiksgemak en om mensen te helpen lastige gebieden te bereiken of te gebruiken bij beperkte interdentale ruimte.
De SOFT-PICKS® van GUM® was het eerste rubberen interdentale tandenstoker product dat op de markt werd gebracht, met een plastic kern met zachte elastomeerharen, ontworpen om de gingiva te masseren en tegelijkertijd te reinigen.
Houten tandenstokers en rubberen ragers: werkzaamheid als interdentale reinigingshulpmiddelen
Tot op heden bestaat er geen directe vergelijking tussen de werkzaamheid van houten tandenstokers versus rubberen interdentale ragers, bleek uit een onderzoek in een wetenschappelijk tijdschrift. Er zijn echter verschillende onafhankelijke studies geweest die zich op deze hulpmiddelen hebben gericht, waaruit we nuttige inzichten kunnen halen om patiënten te behandelen door de juiste producten aan te bevelen.
Tandheelkundige tandenstokers
Een systematische review van driehoekige houten stokers en hun werkzaamheid tegen plaque en gingivale ontsteking werd in 2008 uitgevoerd door Hoenderdos et al. De onderzoekers concludeerden: "Bewijs uit gecontroleerde onderzoeken, waarvan de meeste ook gerandomiseerd waren, toont aan dat tandenstokers geen extra effect hebben op zichtbare interdentale plaque of gingivale index, maar wel een verbetering van interdentale tandvleesontsteking bieden door de bloedingsneiging te verminderen." De vermindering van gingivale bloedingen is mogelijk toe te schrijven aan fysieke stimulatie van gezwollen papillen, die een grotere afweer tegen ontstekingen bieden dan tandenpoetsen alleen. Met betrekking tot de relatieve werkzaamheid van driehoekige houten tandenstokers versus ronde houten tandenstokers voor interproximale tandplak, onthulde een studie van Zanatta et al. (2008) geen significante statistische verschillen.
Rubberen interdentale ragers
Verschillende studies hebben de werkzaamheid van rubber interdentale ragers aangetoond. Hier zijn enkele belangrijke conclusies uit het onderzoek:
- Onlangs toonden twee in vitro-experimenten in 2020 en 2021 een goede reinigingsefficiëntie aan, gemeten in verwijdering van kunstmatige plaque in interdentale ruimtes gemodelleerd in verschillende vormen.
- Een van de eerste klinische studies werd uitgevoerd door Yost et al. (2006). In de groep die SOFT-PICKS (n=30) gebruikte, daalden de plaquespiegels van 2,34 bij baseline tot 1,95 bij het laatste bezoek na 6 weken (gemiddelde verandering: 0,39, p< 0,001, % verandering: 17%). Tijdens dat bezoek, na de eerste plaquemeting, werd de deelnemers gevraagd om de SOFT-PICKS nogmaals te gebruiken, waardoor de gemiddelde plaqueniveaus onmiddellijk verder daalden tot 1,44 (gemiddelde verandering: 0,51, p< 0,0001, % verandering: 26%). Verdere klinische onderzoeken in de afgelopen jaren hebben die bevindingen bevestigd.
- Abouassi et al. (2014) toonden aan dat het gebruik van rubberen interdentale ragers zoals SOFT-PICKS resulteert in onmiddellijke significante plaquereductie (vóór = 2,02, na = 1,58, gemiddeld verschil: −0,44 ± 0,03, p<0,0001).
- Twee studies gepubliceerd in 2018 leverden verder bewijs. Graziani et al. (2018) toonden aan dat het gebruik van SOFT-PICKS als aanvulling op handmatig tandenpoetsen de scores van volledige mondplak en interdentale volledige mondplakscores met respectievelijk 71% en 65% na vier weken verminderde. Ook waren na 28 dagen de scores van interdentale volledige mondplak significant lager in groep 4 (tandenpoetsen + SOFT-PICKS) in vergelijking met groep 1 (alleen tandenpoetsen) (verschil: 21,8%, p = 0,05). Evenzo toonden Hennequin-Hoenderdos et al. (2018) aan dat op geschatte locaties die toegankelijk bleken te zijn voor SOFT-PICKS, de Plaque Index significant daalde van 3,34 naar 2,55.
- Onlangs kwam een systematische review uit 2021 van Van der Weijden et al. tot de conclusie dat rubberen ragers geïndiceerd zijn voor gingivitis en plaquereductie. Er is steeds meer en sterk bewijs voor rubberen interdentale ragers als een zeer effectief hulpmiddel voor het verminderen van plaqueniveaus en gingivitis. Maar natuurlijk, zoals elke tandheelkundige professional weet, is effectiviteit slechts een deel van de overweging voor mondverzorgingshulpmiddelen. Ervoor zorgen dat patiënten het hulpmiddel daadwerkelijk gebruiken, is essentieel. Dus vervolgens zullen we de implicaties voor veiligheid en gebruikerservaring voor zowel houten tandenstokers als rubberen ragers onderzoeken.
Houten tandenstokers versus rubberen ragers: veiligheid en gebruikerservaring
De eerder genoemde systematische review van rubberen ragers door Van der Weijden et al. concludeerde ook: "Het bewijs ondersteunt de veiligheid van gebruikers en de voorkeuren van de deelnemers." Dit wijst op een belangrijk voordeel van deze hulpmiddelen: gebruikerswaardering. Studies van Smith et al. (2019) en Moretti et al. (2020) toonden een superieur gebruiksgemak voor de SOFT-PICKS, vergeleken met bijvoorbeeld floss. In een klinische studie van Abouassi et al. (2014) werden rubberen interdentale borstelharen door deelnemers significant beter beoordeeld dan conventionele interdentale borstels op het gebied van algehele acceptatie door de patiënt en specifiek op deze gebieden:
- Minder pijn tijdens gebruik
- Poetscomfort
- Bereidheid om het product te kopen
Hennequin-Hoenderdos et al. (2018 ) concludeerden dat SOFT-PICKS door patiënten de voorkeur kregen boven interdentale borstels en in vergelijking significant lagere gingivale schaafwonden (GA) -scores opleverden. Ondertussen zijn er een aantal zorgen over de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van tandenstokers. Als de gebruikers te veel kracht gebruiken, kunnen deze hulpmiddelen verbrijzelen, waardoor splinters of stukken hout achterblijven. Ze kunnen ook het tandvlees en het tandglazuur beschadigen, vooral als de gebruiker zich haast of een slechte techniek gebruikt, wat leidt tot tandvleesrecessie en tandgevoeligheid.
Bovendien zijn houten tandenstokers mogelijk niet geschikt voor personen met bepoerkte interdentale ruimtes, omdat ze mogelijk niet tussen de tanden passen.