Communiceren met je patiënten via social media: hoe doe je dat?
Tegenwoordig kunnen sociale media niet worden genegeerd. Deze online netwerken zijn steunpilaren geworden voor communicatie tussen vrienden, families, collega's, merken en klanten. Maar ook tussen patiënten en zorgverleners. Denk aan een tandartsaccount op Facebook of Instagram.
Social media kan de professionals in jouw praktijk ook helpen om authentieker en herkenbaarder te worden in de ogen van je patiënten. Normaal zien mensen hun tandarts, parodontoloog of mondhygiëniste slechts een paar keer per jaar in een klinische omgeving. Maar nu hebben ze de mogelijkheid om regelmatig in contact te komen met elkaar, op een laagdrempelige en persoonlijke manier. Mits het zorgvuldig wordt gebruikt, is social media dus een echte aanwinst voor tandheelkunde en mondzorg.
Tandarts social media posts: best practices en valkuilen
Met deze richtlijnen kun jij vol vertrouwen doorgaan om de juiste aanwezigheid op social media op te bouwen. Dé manier om je expertise, kwaliteit en toewijding aan het succes van je patiënten te laten zien.
- Doen
- NIET DOEN
Weet welk doel je probeert te bereiken met het social media-account.
Is je doel op sociale media om je patiënten te informeren en te betrekken, of om contact te maken en kennis te delen met je collega's in de branche?
Een recent EFP's Perio Life artikel adviseert om verschillende accounts te maken voor verschillende doeleinden.
"Wanneer je inhoud specifiek voor je collega's deelt - zoals klinische gevallen en nieuwe ontwikkelingen in onderzoek - kun je een profiel maken met je eigen professionele naam, waarbij je belangrijkste volgers afkomstig zijn uit jouw professionele netwerk en uit de industrie", schreven Bruno De Carvalho en Cândice Gasperin van EFP. "Dit stelt je dan in staat om de kwaliteit van je klinische gevallen te delen, het onderzoek dat je hebt gepubliceerd, en zal je helpen om de verwijzing van patiënten van je collega's te verbeteren."
"Wanneer je volgers bestaan uit patiënten, moet het social media profiel jouw parodontale of tandheelkundige praktijk zijn, waarmee je simpele 'voor en na' klinische gevallen kunt delen. Maar ook de praktijkomgeving en wat er backstage gebeurt, kunt delen."
Het kennen van je doelstellingen op sociale media zal ook bepalen op welke platforms je verschijnt. Als je meer geïnteresseerd bent in het ontwikkelen van 'thought leadership' en het bevorderen van je professionele reputatie, is LinkedIn een goede plek om actief te worden. Als je geïnteresseerd bent in het maken van visuele "how-to" -inhoud voor patiënten, past Instagram of TikTok daar beter bij.
Wees authentiek en betrokken bij connecties en volgers op social media.
Sociale media zijn het meest effectief wanneer het een tweerichtingscommunicatie kanaal is. Als je volgers zien dat je daadwerkelijk betrokken bent en communiceert op deze platformen, in tegenstelling tot het simpelweg uitzenden van berichten, is dit veel waardevoller en zal je praktijk succesvoller zijn in het opbouwen van een online community. Dit betekent niet dat je ten allen tijde beschikbaar moet zijn en meteen moet reageren. Probeer wanneer dit mogelijk is te reageren op opmerkingen van je volgers.
Tip: Voeg bij het plaatsen van inhoud een beetje persoonlijkheid toe en vermeld de naam van de persoon die spreekt. ("Hallo, dit is Emily, je vriendelijke mondhygiëniste met een geweldige tip voor het poetsen van die moeilijk bereikbare plekken.") Zo zullen patiënten die binnenkomen voor een echt bezoek een dieper gevoel van vertrouwen en verstandhouding voelen.
Neem even de tijd om na te denken voordat je een bericht post.
"Eenmaal geüpload naar een social media platform," is content direct in het publieke domein en met het uitgebreide gebruik van social media wereldwijd kun je erop vertrouwen dat iemand dat bericht in de eerste paar seconden zou hebben gezien. Dit laat natuurlijk geen fouten toe”, schreef Sharma.
"Dus als je je achteraf realiseert dat je een bericht niet had moeten plaatsen en deze wil verwijderen, houd er dan rekening mee dat het nog steeds in het virtuele geheugen van de cloud wordt bewaard of dat het mogelijk opnieuw is gepost door een van je contacten of volgers. Denk ook goed na over wie je volgt, omdat dit een negatieve invloed op je kan hebben. Zorg ervoor dat je de enige bent die content op jouw sociale media kan plaatsen, en op jouw beurt eigenaar wordt van al je content. "
De kracht en duurzaamheid van sociale media mag nooit worden onderschat. Daarom is een van Sharma's meest gerichte adviezen voor tandartsen op social media om gewoon na te denken.
"Voordat je inhoud plaatst, moet je een stap terug doen en kijken hoe deze door je volgers kan worden opgevat. Op het eerste gezicht lijkt dit een voor de hand liggende stap. Een snelle online zoekopdracht onthult echter een zeer twijfelachtige inhoud door professionals over de hele wereld. "Zie je social media profiel niet als iets onafhankelijks van jou – in feite is het de 'jij' die de wereld zal kennen!"
Gevoelige informatie of patiëntgegevens delen.
Dit is nummer 1 en veruit de belangrijkste! Wees waakzaam met wat je deelt als tandarts of tandartspraktijk op sociale media. De Algemene Tandheelkundige Raad heeft een specifieke richtlijn met betrekking tot deze kwestie in zijn documentatie van het Normen voor het Tandheelkundig Team:
Standaard 4.2.3: U mag geen informatie of opmerkingen over patiënten op sociale media of blogsites plaatsen. Als u social media gebruikt om geanonimiseerde gevallen te bespreken met het oog op het bespreken van de beste praktijken, moet u oppassen dat de patiënt of patiënten niet kunnen worden geïdentificeerd.
Benadruk het belang van de privacy van patiënten voor iedereen die een rol kan spelen bij het beheren van uw social media-accounts. Het is niet raadzaam om openlijk te verwijzen naar specifieke patiënten of hun behandelingen, maar als u dit doet, zorg er dan voor dat u eventuele identificerende details verwijdert.
Verschillende landen en regio's hebben hun eigen specifieke regels en voorschriften met betrekking tot patiëntgegevens, dus zorg ervoor dat u deze leert en zich eraan houdt.
Gedraag je op manieren die niet goed reflecteren op jezelf, je praktijk of je beroep.
Als je enige tijd op sociale media hebt doorgebracht, ben je je er zeker van bewust dat het soms een emotionele en omstreden plek kan worden. Sommige mensen gebruiken hun accounts om te ventileren na een slechte dag; anderen kunnen deze netwerken gebruiken om persoonlijke opvattingen, levenservaringen en meer te delen.
Laten we met dit in gedachten eens kijken naar een andere standaard uit de GDC-gids:
- Standaard 9.1.3: U mag niets publiceren dat het vertrouwen van patiënten en het publiek in u of de tandheelkundige beroepsgroep in openbare media kan aantasten, tenzij dit wordt gedaan als onderdeel van het uiten van een bezorgdheid.
- Openbare media omvatten sociale netwerksites, blogs en andere sociale media. In het bijzonder mag u geen persoonlijke, onnauwkeurige of denigrerende opmerkingen maken over patiënten of collega's.
Zoals Priya Sharma deelde bij Dental Nursing: "Gedraag je verantwoordelijk op sociale media zoals je dat in het 'echte leven' zou doen. Plaats geen afbeeldingen of inhoud die uw professionele reputatie in gevaar brengen of het vertrouwen van het publiek in de tandheelkunde in twijfel trekken. Dit omvat ongepaste persoonlijke weergaven, foto's en / of video's. Elke keer dat je internet gebruikt, laat je een digitale voetafdruk achter. Er is traceerbaarheid van al je online activiteiten."
Dat laatste punt brengt ons bij onze laatste aanbeveling, die betrekking heeft op iets dat eerder is genoemd: het internet vergeet nooit.
Natuurlijk zijn er in de gezondheidszorg extra factoren om rekening mee te houden, vergeleken met een merk account of persoonlijke account. Tandheelkundige zorg heeft met name zijn eigen reeks aanbevolen best practices en valkuilen om te vermijden. Maar wat kun je als tandarts precies doen op sociale media, waarom is dit te moeite waard en wat moet je vooral niet doen? Je leest het allemaal in deze blog.
Social media voor tandartsen: waarde en voordelen
Bij de laatste controle gebruikt meer dan de helft van de wereldbevolking – zo'n 4,6 miljard mensen – sociale media. Vooral onder de jongere generaties, de echte digital natives, blijft dit aantal flink groeien. Vanuit een marketing standpunt is het gemakkelijk om te zien hoe actief zijn op sociale media je praktijk kan helpen meer bewustzijn te krijgen en nieuwe patiënten aan te trekken. Maar de voordelen van het gebruik van sociale media als tandarts gaan verder dan de groei voor het bedrijf.
Met eenvoudige, handige en multimedia gestuurde communicatie hebben deze kanalen veel potentie om tandartsen te helpen betere zorg te leveren en sterkere relaties op te bouwen. Een van de grootste voordelen van aanwezig zijn op sociale media op het gebied van patiëntenzorg, is de consistente zichtbaarheid. Veel gebruikers loggen elke dag in op hun accounts - zelfs meerdere keren per dag. Omdat het vasthouden van een regelmatige mondverzorgingsroutine thuis zo belangrijk is, is dit een ideale manier om goede gewoontes te versterken. Maar ook om tips te bespreken met patiënten en producten te presenteren die hieraan bijdragen.